Att övernatta i Svalbard

Svalbard är en av världens mest nordliga bebodda platser. Ögruppen, som tillhör Norge sedan länge, lockar turister med bland annat isbjörnssightseeing och vacker snöskoteråkning. Den största staden i Svalbard heter Longyearbyen, som huserar cirka 2 000 fasta invånare.

De turister som åker hit märker av en ganska hög prisnivå. Svalbard tillhör ju trots allt Norge, ett land som upplevs som bland de dyraste i världen. Därutöver förlitar sig landet på import i mycket hög grad, vilket kan bidra till att driva upp priserna än mer.

Turister som åker hit gör rätt i att packa med tjocka kläder, särskilt om man kommer hit vintertid. Temperaturerna på Svalbard kan sjunka riktigt lågt, så det gäller att tänka på valet av kläder. Under vissa delar av året kan det räcka med en dun- eller pälsjacka (eller en Faux Fur Jacka om man inte tycker om att päls används i klädesplagg), men under vintern krävs det verkligen att ens kläder är genomtänkta.

Midnattssol

Med tanke på ögruppens nordliga position råder midnattssol stora delar om året. Det här bör inte innebära några praktiska problem, då i princip alla boenden är utrustade med bra och effektiva mörkläggningsgardiner, men det kan ändå vara bra att känna till. Ska du till Longyearbyen, kan du räkna med att det är ljust vid midnatt redan från den 20:e april och det att förblir så till slutet av augusti.

Två vandrarhemsalternativ

Boendemöjligheterna är inte särskilt många i Svalbard. Däremot är urvalet tillräckligt stort för att välja olika boendetyper – inte bara vandrarhem. Fler alternativ än de som finns i listan nedan kan hittas här.

  • Gjestehuset 102. Gjestehuset 102 är ett vandrarhem som kan rekommenderas, sett till de positiva recensioner som boende fått av användare på nätet. Det är främst för den som är ekonomisk av sig som Gjestehuset passar bäst. Många användare rosar boendet för sin prisvärdhet.
  • Hostel Pomor. Ett annat vandrarhem som uppskattas av sina gäster. Många användare vittnar om en mysig stämning och om att hostlet överlag är trevligt att bo på.